Historie

De openbare basisscholen van Tilburg, Oisterwijk, Hilvarenbeek en Baarle-Nassau werken samen onder een naam en vlag. Dat is niet alleen maar verpakking. Een zelfstandige organisatie biedt voordelen voor medewerkers en ouders. Door de bundeling van krachten is de continuiteit van het openbaar onderwijs bijvoorbeeld beter gegarandeerd.

Meer schaalgrootte betekent ook verdere professionalisering, kwaliteitsverbetering en verbreding van de horizon. Er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Er wordt kennis gedeeld over verschillende onderwerpen en schooloverstijgende talenten worden beter benut. De gezamenlijke uitstraling en profilering geeft bovendien vertrouwen naar binnen en buiten toe. En last-but-not-least wordt ook de organisatie achter de scholen veel transparanter, waardoor ouders meteen zien welke waarden op de scholen worden gedeeld en wat de gezamenlijke missie en ambitie is.

De scholen van Stichting Opmaat hebben uiteraard ieder een eigen toonsoort en identiteit, maar daarnaast maken ze samen onderdeel uit van een groter geheel, een gezamenlijk muziekstuk dat we met elkaar componeren.

Als je in het woordenboek kijkt, vind je achter Opmaat twee definities:

– Eerste begin- inzet
Meer dan 4000 kinderen krijgen op de Opmaat-scholen een goede basis voor hun verdere ontwikkeling. Met plezier op weg naar resultaat, dat willen we deze kinderen meegeven. Als je de klemtoon even anders legt: op MAAT, dan heb je het over onderwijs op maat, gericht op de optimale ontwikkeling van ieder kind binnen zijn of haar mogelijkheden. Opmaat, in de eerste twee letters kun je OP herkennen, openbaar onderwijs, dat is het uitgangspunt. Ieder kind is welkom op de scholen van Opmaat. Daar maken we ons sterk voor.

– Opmaat betekent ook: de aanvang van een muzikale zin.
Dat heeft iets speels, creatiefs, uitdagends. En dat is wat we met de Stichting Opmaat willen. Scholen waar de kinderen met plezier goed onderwijs krijgen verzorgd door leerkrachten die creatief en innovatief met de kinderen aan de slag gaan in  een uitdagende leeromgeving.  Scholen waar we in goed overleg met u als ouders streven naar de ontwikkeling van de kinderen naar zelfstandige leden van de samenleving.